Apr 28, 2012
Üks selle nädala põnevaimaid ettevõtmisi oli linnavalitsuse
külastamine, kus käisime uurimas kauplemisloa ja tervisenõuete telgitaguseid.
Kõiksugused nõuded, reeglid ja load on pigem valdkond, mida ma superpõnevaks ei
pea, aga avastusprotsess oli päris vahva.
Linnavalitsus on suur pikkade, kõledate ja räämas
koridoridega maja, kus iga ukse taga toimub miski asjaajamine, aga pole kuigi
lihtne aru saada, mis ukse taga mis asju aetakse. Õnneks ei olnud ma selle
hoonega tutvumas üksi, vaid koos Samiga, kes oma õpetaja töö tõttu sellesse suurde
hoonesse üsna sageli satub ning koridorides teed küsides suudab ta hoone
külastajatel ja töötajatel vahet teha.
Plakat tervisenõuete osakonna seinal Foto: Kullar Viimne |
Nii kauplemisloa kui ka tervisenõuete osakonnas töötavad
abivalmid inimesed. Euroopa stiilis brošüüre ja dokumente selgete reeglitega
loomulikult pole. Et võimalikult palju infot saada, siis tuleb osata ise
küsimusi esitada. Kui maksude kohta ise ei küsi, siis nad sulle neist ei räägi
ka. Laias laastus käib kauplemisloa saamine Ugandas risti vastupidi Euroopale
(õnneks!). Esiteks tuleb toidukoht avada! Kui koht on avatud, siis võib kutsuda
terviseinspektori kontrolli tegema (sest kuidas saaks inspektor kontrollida
toidu käitlemist, kui seda veel ei käidelda?). Alternatiivina võib ka lihtsalt oma
äri ajada ja oodata, et inspektor ise kontrolli tegema tuleks. Inspektori
positiivset vastust kinnitava kirjaga saab esitada avalduse kauplemisloa jaoks.
Seejuures pole kauplemisloa saamiseks veel ilmtingimata tarvis registreeritud
juriidilist keha. Lühidalt: kaupmehe mure on kärmelt kauplema asuda ja küll
siis inspektorid ja load ka tulevad…
Tublide küsijatena (Sam on väga hea suhtleja!) saime
kauplemislubadega tegelevast osakonnast saagiks kaasa koopiad kauplemislubade
tariifidest ja kohalikust linnale tasutavast maksust.
Ka tervisenõuded loetleti meile kenasti ette. Põhimõtted on
laias laastus Eestile sarnased, kuid paindlikkust on neis reeglites kõvasti
rohkem. Ette loetleti valdkonnad, millele terviseinspektor kontrolli tehes
tähelepanu pöörab, kuid meid ei valgustatud selgete standardite olemasolust.
Tervisenõuded on seega pigem stiilis: „Toidu valmistamiseks peab olema selleks
ette nähtud ruum korralike tingimustega.“ – meetreid ja ruumi sisustuse osas kindlaid
reegleid pole. Samas peab toidukohal olema näiteks selgelt tähistatud ja
eraldatud meeste ja naiste WC. Päeva üllatuseks sain teada, et Kampala
terviseinspektsioon eelistab WC´s latriine WC potile! Selle punkti selgitamine
tundus kõigile ruumis viibivale neljale mehele piinlikkust valmistavat, aga idee
ise on lihtne ja loogiline: mida ei puutu, see ei saa sind ka millegagi nakatada!:)
Veel
vahepeal toimunust:
-
Sõnastasime Sami ja Godwiniga projekti missioon,visioon ja strateegia ning juhatuse koosseisu.
-
Kinnitasime tegevuskava kohviku avamiseni
-
Bluesky kooli õpilased valmistasid lääne
vabatahtlikele järjekordse imehea õhtusöögi (sarnane üritus, mille järel 2010.-
aastal Jüri kohvikuprojekti mõttega lagedale tuli)
-
Otsustasime ülejärgmisel nädalal läbi viia Mukono
külalistemaja köögis piloot-treeningu, kus neli erivajadusega noort kokka
assisteerima asuvad
-
Kohtusime väga eduka hollandi pagarikohviku
Brood manageriga ning expatide seas väga populaarse loungi/restorani MishMahsi
omanikega. Mõlemad jagasid oma kogemusest õpitut ning on valmis ka edaspidi
nõuannetega abistama.
-
Kohtumine KSPH juhtkonnaga – nende heakskiit
projektile ja nõusolek juhatuses kaasa lüüa
-
Nõusolek UPAlt ja ICUlt juhatuses kaasa lüüa
Godwin ja Bluesky kooli õpilased valmistatud õhtusöögiga |
Post a Comment