May 11, 2012
Veetsime viimased viis päeva Mukono külalistemajas. Kuu aega tagasi käsin
Mukonos vaatamas, kas külalistemaja võiks olla sobiv koht kohvik-restoraniga
alustamiseks. Pärast külaskäiku tulin mõttele see variant piloottreeningu
raames järgi proovida ning seega sõitsimegi sel nädalal Mukonosse juba suurema
seltskonnaga. Pühapäeva pärastlõunal saabusime külalistemajja kümnekesi.
Delegatsiooni peategelasteks olid Bluesky kooli õpilased Fred ja Angela ning
Kampala kooli vilistlased Olivia ja Anette. Toetustiimi kuulusid lisaks mulle,
Godwinile ja Samile Soome vabatahtlikud Mari ja Noora, kellest viimane on
erialalt occupational therapist. Ja
loomulikult ühines meiega ka omnipresentne kaamerasilm Kullar. Kogu ettevõtmise
esmaseks eesmärgiks oli anda kõigile asjaosalistele võimalus järgi proovida,
mis väljakutsed, rõõmud, pisarad ja tülid meid päris oma kohvikut käivitades
ees võiksid oodata, olgu see siis Mukonos või kuskil mujal. Täna hommikuse
treeningut lõpetava vestlusringi põhjal võib ürituse enam kui õnnestunuks lugeda.
Pisaraid ei näinud, rõõmu oli rohkelt ning kaardistasime ära kitsaskohad, mille
kallal on veel tarvis tööd teha.Selle nädala Mukono külalistemaja meeskond Anette, tööline Geoffry, Olivia, peakokk Andrew, Angela, Fred, manager Sarah Foto: Kullar Viimne |
Oma delegatsiooniga Mukonosse saabudes ei teadnud meist keegi, mis tegelikult saama hakkab. Teada oli vaid, et kohaliku koka abiga oli tarvis ära toita külalistemajas samal ajal koolitusel viibivad inimesed. Võrreldes kokaga olime meie ettevõtmisest siiski väga hästi informeeritud – eile õhtul pärast viimast õhtusööki tunnistas ta mulle ja Godwinile, et kuulis alles pühapäeva õhtul meilt, et järgnevad viis päeva on tema juhendada 4 erivajadusega noort. Pühapäeval kohtudes naeratas ta meile oma laia naeratust ja vastas kõigele, mis ütlesime „Yes, please!“. Kuna siin on kombeks jah-ei küsimustele ka tegelikku vastust teadmata jaatavalt vastata, siis ei osanud ma enne esimest treeningupäeva kokast suurt midagi arvata ega oodata. Järgmisel päeval sai selgeks, et puhtjuhuslikult on meie nelja noort sattunud juhendama suurepäraste pedagoogi oskustega meisterkokk Andrew. Andrew suure naeratuse ja hõrgutavate roogade taga peitub väga asjalik ja erivajadustega noorte suhtes ülitähelepanelik professionaal. Andrew pole mitte lihtsalt hea õpetaja ja suurepärane kokk, vaid väga leidlik ja osav noorte tööle rakendaja. Treeningut kokku võttes nentisime, et suurim rõõm oli näha köögis suurt aktiivsust, pidevat õppimist ja sooja meeskonnatööd. Lisaks on Andrew ka väga agar kaasa mõtlema, kuidas me kohviku menüüd peaksime kujundama, kuidas kööki sisustama ning hindama osalenud noorte tugevaid ja pisut nõrgemaid külgi, et kõik end kohvikus efektiivsel ja nauditaval moel arendada saaksid. Loodetavasti ei jää see Andrew ja meie projekti viimaseks ühiseks ettevõtmiseks.
Treeningut kokku võttes palusin kõigil selgitada, mida nad viie päeva jooksul kõige enam nautisid ja mis neile kõige vähem meeldis. Positiivsena toodi peamiselt välja uute retseptide ja toitude tundma õppimist ning meeskonnatööd. Ilmselt viisakusest ja viimase päeva ülevatest emotsioonidest tingituna osutus negatiivse välja toomine treeningus osalejatele keerukaks. Samas pean tunnistama, et kui ring minuni jõudis, siis ei osanud ka mina midagi negatiivset välja tuua. Õnneks saime enda klientidelt lisaks kiidusõnadele ja julgustamisele ka hinnalist kriitikat. Peame õppima paremini aega planeerima ning tarvis on ette võtta korralik treening teenindusoskuste arendamiseks. Nõus! Saab tehtud!:)
Samal ajal, kui noored usinalt köögis tööd tegid jooksin mina õue peal fotokaga ahvide sabas |
First time in kitchen
We spent last five
days in ICU MukonoGuesthouse where we carried out our first training: four persons with
disabilities working in the kitchen under instructions of a chef. Primary aim
of the training was to find out the challenges that we might encounter when we
start operating in our own cafè/ restaurant, being that in Mukono, Kampala or
somewhere else. Based on the evaluation meeting we held this morning I am
confident to say that the training had been a great success. The most enjoyable
was to see a lot of activity, progress and supportive teamwork. Main challenges
we identified and will need to work on are time management and service. Just by
chance we happened to have an amazing chef to instruct the trainees. Andrew,
the chef, is not just excellent in cooking, but he has also very strong
pedagogical skills and required sensitivity to work with people with special
needs. He very fast got to know each of the trainees and made each of them
actively involved at the work. On top of all that his everlasting optimism and
big smile just makes working in kitchen enjoyable. Needless to say we have been
very lucky to have had him as the first trainer for our project. Hopefully it
will not be the last time that Andrew is contributing in our project.
Personally, after
months of talking about the project, it was indescribably rewarding to see Anette,
Angela, Fred and Olivia enjoying their time in kitchen! Jehaa...!!:)
Post a Comment