May 6, 2012
Jah, mind on tabanud kohvipalavik. Olen alati suur kohvifänn/sõltlane
olnud. Ilma kohvita ei alga päev. Või kui algabki, siis ilma minuta. Kuumas
kliimas on mu kohvisõltuvust tavaliselt veelgi raskem ohjata – espresso iga paari
tunni tagant on hädavajalik, et vältida tujukust ja sihitut loivamist. Esimese
kuu möödudes oli minu kohvifänlus taandunud peaaegu olematuks. Selgus, et ma
pole siiski nii suur fänn, et lahustuvast nescafe´st rõõmu tunda. Ugandalased
ei joo kohvi. Nad joovad teed. Kohvi joovad välismaalased, kes moodustavad
linna ostujõulisest elanikkonnast võib-olla lausa enamuse. Seetõttu on igas
vähegi korralikumas kohas menüüs küll kohvi olemas, kuid maitse pole suurem asi.
Miks nõnda? Lepin, et ugandalased pole suured kohvi joojad, aga tegu on ometigi
Ida-Aafrika suurima kohvitootjaga!?! Mõndade legendide järgi Robusta kohvi siit
samast Ugandast pärinebki. Tänaseni moodustab Ugandast eksporditavast kohvist pisut
enam kui poole Robusta. Ilma Arabicata muidugi ei saa – seda kasvatatakse siin
ka. Muuseas suur osa Uganda kohvist lõpetab oma teekonna justnimelt Euroopa
kohvitassides, s.h. ilmselt siis ka Eestis. Miks see sama kohvi siin
tootmisahela alguses ikkagi kehvemini peaks maitsema? Päris ammendavat vastust
pole ma sellele küsimusele saanud, aga tooraines probleem olla ei saa, sest paaril
korral on meile siin ka superhead kohvi pakutud. Sel nädalal lausa mitu korda! Üht
sellist kohvi õnnestus meil mekkida neljapäeval Kyagalanyi Coffee Ltd kontoris. Sellest
külaskäigust sai mu kohvisõltuvus jälle korraliku eufooriasüsti! Tundsin
värskelt röstitud kohvi lõhna, surusin oma peos kokku Arabica kohviube ja luristasin mõnuga lihtsat, kuid tõeliselt head presskannukohvi! Jammi!
Robusta ja Arabica Ekskursioon Kyagalanyi tehases Foto: Kullar Viimne |
Tänu kohvikuprojektiga
kaasa mõtlevatele inimestele õnnestus meil neljapäeval kohtuda kohviekspordihiiglase
Kyagalanyi tegevdirektori David Barryga ning näha nende Kampalas asuvat tehast.
Ehkki David peab kohvikuprojekti suureks väljakutseks ning nõustuks ilmselt
Michael Gallagheriga, et projekti võiks ka „missioon impossible´ks“ nimetada,
siis on ta sellegipoolest valmis meid igakuiselt parimate Kyagalanyi kohviubadega
toetama. Lisaks oli Davidil oma kümneaastase Kampalas elamise põhjal jagada
olulisi näpunäiteid ning juhtida tähelepanu kohvikuäri edu mõjutavatele olulistele
aspektidele. Super põnev!
Armastuse,
hoole ja kyagalanyi ubadega hakkame meie küll superhead kohvi pakkuma!
David Barry unistab ajast, mil kohvi pakkidel seisab 100% Robusta Foto: Kullar Viimne |
Veel
vahepeal toimunust:
-
Veetsin päeva kohaliku eduka pagariäri/kohviku manageri sabas ning tean nüüd, kust
tšekiraamatuid osta, kuidas ugandalastest töötajaid motiveerida, ning mis
peamine: kust meie kohvikusse linna parimaid saiakesi edasimüümiseks osta!:) Lisaks
veetsin informatiivse pooltunni pagariäri raamatupidaja seltsis.
-
Kohtusin kohvikumanageride õppejõuga, kes asub otsima meile parimat manageri.
-
Oleme jõudnud Mukono külalistemajja ja homme
alustame külalistemaja köögis Angela, Fredi, Anette´i ja Oliviaga treeningut!
Coffee Fever
I refound my love and passion for coffee this week! As Ugandans are not
coffee drinkers at all, it has been rather difficult to find a good cup of coffee
in this city. And all that in a country which is the biggest coffee producer in
Eastern Africa! By some legends Robusta coffee plant is originating from
Uganda! And this coffee is exported all around the globe, biggest part of it
ending up in European coffee cups. How come then, that the same coffee I am
used to in Europe tastes so differently in its very original land? One for sure
the problem cannot be coffee itself, but rather the lack of tradition of preparing
it. I feel confident saying this, because we have also had very good coffee in
Kampala, made of Ugandan coffee beans.
However, I did refind my love for coffee this week as we had an exciting
meeting and a tour at a big coffee export company, called Kyagalanyi CoffeeLtd. Its managing director Mr. David Barry finds our cafè project challenging and
would probably agree to Michael Gallagher, who started calling it a missionimpossible. Despite the challenge he is willing to support the cause with
Kyagalanyi coffe beans. With love, care and Kyagalanyi beans we will serve
super good coffee!:)
More from this week:
-
I spent a day following the manager
of Kampala´s most popular bakery/coffeshop. I thus now know from where to get
the receipt books, how to motivate Ugandan staff, and what´s most important: from
where to get the best croissant and muffins in town for reselling!:) On top of that
I spent informative 30 minutes with its accountant.
-
I met with a lady who is training managers
and she tries to find the most suitable person to manage our cafè.
-
We have arrived to the guesthouse in
Mukono to start tomorrow with our training in their kitchen.
Post a Comment